Celem
przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu
genetyki ogólnej.
- Teacher: Aneta Kondrzycka-Dąda
Celem przedmiotu jest omówienie zasad modelowania sylwetki: relaksacja mięśni, walka z cellulitem, zwiększenie siły mięśniowej. Wskazanie metod kształtowania siły i wytrzymałości. Ogólna charakterystyka energetyczna wysiłków intensywnych i umiarkowanych. Obciążenia treningowe. Intensywność. Objętość. Częstość treningu.
- Teacher: Kamila Królikowska

Celem przedmiotu jest przygotowanie
studentów do udzielenia pierwszej pomocy. Przygotowanie studentów do
reagowania oraz skutecznego działania w przypadku zagrożenia życia lub zdrowia
- Teacher: Ada Holak
Celem przedmiotu jest dostarczenie studentowi podstawowej wiedzy o funkcjonowaniu podstawowych szlaków przemiany materii w organizmie człowieka w warunkach prawidłowych oraz patologicznych. Celem nauczania jest stworzenie podstaw teoretycznych do nabywania w toku dalszej nauki umiejętności niezbędnych w przyszłym życiu zawodowym, tak by mógł być świadomym partnerem i doradcą w zakresie planowania racjonalnego żywienia człowieka, oceny stanu odżywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz mógł aktywnie uczestniczyć w profilaktyce i propagowaniu zachowań prozdrowotnych.
- Teacher: Agnieszka Kwiatek
Celem przedmiotu jest poznanie i ocena stanu odżywienia, podczas zajęć dowiesz się czym jest ocena stanu odżywienia i żywienie w stanie zdrowia, programowanie metaboliczne, ocena stanu odżywienia, ocena diety, podstawowe zapotrzebowanie energetyczne, karmienie piersią, produkty zastępujące mleko kobiece, wprowadzenie pokarmów uzupełniających, żywienie dzieci starszych, żywienie ciężarnych i kobiet karmiących piersią a zdrowie dzieci
- Teacher: Mikołaj Choroszyński
- Teacher: Wioletta Olejarz
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z rolą składników pokarmowych w organizmie, ich wykorzystaniem z pożywienia, rolą żywienia w zachowaniu zdrowia, w tym w profilaktyce chorób dietozależnych, normami i zaleceniami żywieniowymi wartością odżywczą produktów i potraw oraz nabycie umiejętności wdrażania zasad racjonalnego żywienia do praktyki.
- Teacher: Mikołaj Choroszyński
Celem przedmiotu jest poznanie epidemiologii, przyczyn, objawów i podstawowego leczenia jednostek chorobowych i ich wpływ na stan odżywienia.
- Teacher: Kornelia Niemyska