Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pracą na programach dietetycznych, wspomagających układanie jadłospisów dla różnych grup pacjentów.
Podczas zajęć będą omawiane różne przypadki osób, w różnym wieku, z różnymi chorobami, a także osób aktywnych fizycznie.
Przed przystąpieniem do układania jadłospisu będą omawiane zasady komponowania tego typu diety, co powinna zawierać, a co jest przeciwwskazane. Diety mogą także uwzględniać suplementy wspomagające ich działanie.
- Teacher: Justyna Mizera
Celem przedmiotu jest ułatwienie studentom dokonania wyboru tematu pracy licencjackiej wyboru promotora oraz pomoc w sprecyzowaniu problematyki badawczej w swojej pracy .Ważne są tu wskazówki dotyczące przygotowania autoreferatu i przebiegu egzaminu dyplomowego.
- Teacher: Jerzy Rzytki
Celem przedmiotu zapoznanie
studentów z podstawowymi zagadnieniami teoretycznymi i praktycznymi, dotyczącymi
surowców, prowadzenia procesów technologicznych w przemyśle spożywczym oraz
metodami utrwalania i przetwarzania żywności.
- Teacher: Marta Sieradzan
Cele przedmiotu
C 1 - Zapoznanie studentów z problematyką zagadnień związanych z towaroznawstwem produktów żywnościowych, zafałszowań żywności i sposobów ich identyfikowania.
C 2 - Nabycie umiejętności charakterystyki czynników determinujących jakość żywności oraz przedstawienie zasad towaroznawczej oceny jakości na przykładzie wybranej grupy produktów.
C 3 - Omówienie oceny towaroznawczej poszczególnych grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla konsumenta.
- Teacher: Ewa Kosowska
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z zasadami pracy z pacjentem w chorobach przewlekłych oraz przybliżenie klinicznego zarysu omawianych chorób.
- Teacher: Agnieszka Białkowska
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów, w zakresie niezbędnym przyszłym dietetykom, z podstawami farmakologii, mechanizmami działania leków oraz ich interakcjami nie tylko na poziomie podstawowej farmakokinetyki, ale również farmakodynamiki, ich konsekwencjami dla organizmu człowieka oraz interakcjami leków ze składnikami występującymi w suplementach diety jak również tymi, które znajdują się w żywności.
- Teacher: Monika Grudzień