Celem przedmiotu jest komponowanie jadłospisów dla różnych grup pacjentów oraz w różnym wieku, zarówno zdrowych, jak i w różnych stanach chorobowych. Także dla osób o zróżnicowanym stopniu aktywności fizycznej.Praca przy użyciu programu komputerowego do układania indywidualnych programów dietetycznych Aliant, a także innych dostępnych kalkulatorów i aplikacji do układania jadłospisów.
- Nauczyciel: Justyna Mizera

Celem przedmiotu jest:
przekazanie studentom wiedzy na temat odżywiania i zapotrzebowania na składniki pokarmowe kobiet w okresie ciąży, porodu i połogu i w czasie karmienia piersią. Ponadto, przekazanie wiedzy o wpływie odżywiania kobiet w ciąży na zdrowie dziecka i nabycie umiejętności prowadzenia żywienia i dietoterapii.
- Nauczyciel: Joanna Jasińska

Celem przedmiotu jest:
zapoznanie studentów problematyką prawa
medycznego, a w szczególności z organizacją systemu ochrony
zdrowia w Polsce i regułami finansowania świadczeń opieki
zdrowotnej ze środków publicznych. Studenci
zostaną zapoznani z zasadami wykonywania działalności leczniczej w
Polsce, z zasadami wykonywania zawodów medycznych oraz z
zasadami funkcjonowania samorządów zawodów medycznych.
Przedmiotem wykładu jest również problematyka praw pacjenta, która
obejmuje przedstawienie praw pacjenta w poszczególnych obszarach
systemu ochrony zdrowia oraz sposoby ochrony tychże praw.
- Nauczyciel: Joanna Jasińska
Celem przedmiotu jest zaprojektowanie skutecznej edukacji żywieniowej.
Zagadnienia dotyczące realizacji
edukacji żywieniowej w różnych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.
- Nauczyciel: Marta Sieradzan
Celem przedmiotu jest zapoznanie z organizacją i zasadami żywienia zbiorowego w szpitalach. Poszerzenie wiedzy dotyczącej oceny i planowania żywienia zbiorowego w zależności od jednostki chorobowej, stanu zdrowia, wieku pacjenta. Przygotowanie praktyczne z zakresu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Wpajanie zasad pracy i roli dietetyka w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego.
- Nauczyciel: Agnieszka Białkowska
Celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy z zakresu żywienia człowieka, zdobycie nowych umiejętności w zakresie oceny stanu odżywienia i metod podejmowanych w zakresie propagowania racjonalnego żywienia człowieka w różnych okresach życia człowieka z uwzględnieniem rożnych aktywności fizycznych jak również osiągniecie kompetencji w zakresie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u przedstawicieli różnych grup społecznych.
- Nauczyciel: Piotr Dominik
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką jakości żywności i metod stosowanych w jej ocenie.
- Nauczyciel: Artur Jóźwik
Celem przedmiotu jest zdobycie przez studentów wiedzy na temat podstawowych zaburzeń psychicznych, w szczególności zaburzeń odżywiania, rozumienie psychologicznych uwarunkowań związanych z odżywianiem się
- Nauczyciel: Katarzyna Kołakowska–Marchel

Celem przedmiotu jest dostarczenie studentom podstawowych wiadomości na temat immunopatologii, immunodiagnostyki i immunoterapii schorzeń o podłożu immunologicznym. W ramach przedmiotu zostaną omówione procesy chorobowe o podłożu immunologicznym toczące się w określonych narządach, a zwłaszcza w związane z przewodem pokarmowym. W prezentacjach będą wykorzystane ilustracyjne przypadki kliniczne, co przybliży studentom przydatność badań immunologicznych w diagnostyce i leczeniu wielu chorób.
- Prowadzący: Sławomir Białek