Celem przedmiotu jest:
Poznanie struktury i własności podstawowych związków biochemicznych: aminokwasów, peptydów, białek, nukleotydów, kwasów nukleinowych, lipidów złożonych błony komórkowej, lipidów złożonych transportowanych z osoczem, cukrów prostych i złożonych.
Poznanie przebiegu i roli podstawowych przemian anabolicznych: biosyntezy białka, glukoneogenezy, syntezy lipidów oraz katabolicznych: procesy lityczne, wydalanie azotu białkowego i nukleinowego, wydalanie węgla.
Poznanie przemian glukozy
– beztlenowej i tlenowej – umiejętność opisania etapów, regulacji i
termodynamiki tego procesu.
Poznanie roli eikozanów w
przepływie krwi i jako czynniki stanu zapalnego.
- Teacher: Agnieszka Kwiatek
Cel przedmiotu:
Historia kosmetologii opisuje rozwój kosmetyki na przestrzeni dziejów ludzkości. Kładzie nacisk na powiązanie z innymi dziedzinami nauki jak historią medycyny, religii i historią sztuki. Przedmiot wymaga wiedzy podstawowej z zakresu historii.
- Teacher: Aneta Kondrzycka-Dąda
Celem przedmiotu jest przedstawienie mechanizmów i podstawowych procesów fizjologicznych i patofizjologicznych człowieka. W ramach przedmiotu student poznaje funkcjonowanie układów: krwionośnego, oddechowego, mięśniowego, pokarmowego, trawiennego, wydalniczego i rozrodczego w warunkach zdrowia i choroby.
- Teacher: Joanna Skubis-Zegadło
- Teacher: Martyna Kamont
Celem przedmiotu jest przedstawienie najważniejszych zagadnień z ochrony własności intelektualnej, w zakresie przydatnym przede wszystkim przy pisaniu pracy dyplomowej oraz w obszarze szeroko pojętej kosmetologii.
Założeniem jest, by po ich zakończeniu student przede wszystkim:
- znał podstawowe pojęcia oraz zakres przedmiotowy prawa autorskiego i praw pokrewnych, a także praw własności przemysłowej,
- znał zasady tworzenia utworów z zapożyczeniami, w tym prac dyplomowych, z poszanowaniem praw autorów utworów pierwotnych
- potrafił wskazać cechy charakterystyczne autorskich praw osobistych i majątkowych,
- potrafił korzystać z innych utworów w ramach dozwolonego użytku zarówno osobistego, jak i publicznego,
- miał świadomość konieczności przestrzegania praw intelektualnych innych osób w życiu prywatnym i zawodowym i znał prawne konsekwencje ewentualnego ich naruszenia.
- Teacher: Przemysław Tarwacki
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania w kosmetykach substancji pochodzenia naturalnego , mineralnego , roślin oraz miodu i produktów pszczelich.
- Teacher: Jerzy Rzytki
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z
podstawami mikrobiologii oraz mikrobiologii kosmetycznej. Zadania: poznanie świata mikroorganizmów,
zrozumienie roli mikroorganizmów w produkcji kosmetyków, uświadomienie wagi
czystości mikrobiologicznej oraz stopnia zakonserwowania produktu kosmetycznego.
Przedmiot wymaga wiedzy podstawowej z zakresu biologii.
- Teacher: Aneta Kondrzycka-Dąda
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu struktury i
funkcji komórek, podstaw histologicznej budowy tkanek i narządów,
zwłaszcza skóry i jej przydatków. Przedstawienie mechanizmów interakcji
komórkowych zapewniających funkcje skóry.
- Teacher: Kornelia Niemyska